Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

400 g čočky nepředvařené
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
2 lžíce soli
cibulová jíška:
1/2 cibule
olej
1 lžíce hladké mouky
na dochucení:
1 lžíce cukru krystal
2 lžíce octa
sůl
1 kyselá okurka a nálev z okurek
osmažená cibulka na ozdobu:
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
olej
příloha:
vejce
krájené uzené maso (šunka, moravské, debrecinka...)

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propereme, dáme do kastrolu, přidáme studenou vodu tak, aby byla čočka cca 2 cm ponořená, vložíme koření v čajovém sítku a osolíme.

  2. Vodu přivedeme k varu, což má za následek vytvoření špinavé pěny (ačkoli jsme čočku propláchli, nečistoty na ní zůstávají).

  3. Jakmile se začne vařit a vytvoří pěnu, čočku slijeme přes síto, propláchneme a postup zopakujeme - opět studená voda, sůl, sítko s kořením (není potřeba měnit za nové) a dát vařit.

  4. V mezičase uděláme v hrnci se širším dnem cibulovou jíšku (na troše oleje zpěnit nakrájenou cibuli, zaprášit moukou, lehce podlít, provařit do husté jíšky. Jíšky by mělo být jen trochu, čočka nemá v jíšce nakonec plavat, slouží jen jako pojidlo a čočka si nakonec zachovává téměř sypkou konzistenci.

  5. Zároveň nakrájíme další cibuli na proužky, ty zlehka poprášíme hladkou moukou a vhodíme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje.

  6. Osmažíme dokřupava a odložíme vychladnout na talířek se savým papírem.

  7. V okamžiku, kdy voda s čočkou začne podruhé vařit, je čočka měkká - ne rozvařená, ale příjemně na skus.

  8. Čočku přes síto slijeme, vsypeme do cibulové jíšky, promícháme, vmícháme okurku nakrájenou na drobné kostičky a ochutíme octem, cukrem, solí, trochou okurkového láku. Uvedené množství je orientační, záleží na vaší chuti.

  9. Na rozpálené pánvi opečeme plátku másla a volské oko, čočku na talíři posypeme osmaženou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!