Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 400 g čočky nepředvařené
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 lžíce soli
- cibulová jíška:
- 1/2 cibule
- olej
- 1 lžíce hladké mouky
- na dochucení:
- 1 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce octa
- sůl
- 1 kyselá okurka a nálev z okurek
- osmažená cibulka na ozdobu:
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
- příloha:
- vejce
- krájené uzené maso (šunka, moravské, debrecinka...)
Postup Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem
Postup přípravy receptu
-
Čočku propereme, dáme do kastrolu, přidáme studenou vodu tak, aby byla čočka cca 2 cm ponořená, vložíme koření v čajovém sítku a osolíme.
Vodu přivedeme k varu, což má za následek vytvoření špinavé pěny (ačkoli jsme čočku propláchli, nečistoty na ní zůstávají).
Jakmile se začne vařit a vytvoří pěnu, čočku slijeme přes síto, propláchneme a postup zopakujeme - opět studená voda, sůl, sítko s kořením (není potřeba měnit za nové) a dát vařit.
V mezičase uděláme v hrnci se širším dnem cibulovou jíšku (na troše oleje zpěnit nakrájenou cibuli, zaprášit moukou, lehce podlít, provařit do husté jíšky. Jíšky by mělo být jen trochu, čočka nemá v jíšce nakonec plavat, slouží jen jako pojidlo a čočka si nakonec zachovává téměř sypkou konzistenci.
Zároveň nakrájíme další cibuli na proužky, ty zlehka poprášíme hladkou moukou a vhodíme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje.
Osmažíme dokřupava a odložíme vychladnout na talířek se savým papírem.
V okamžiku, kdy voda s čočkou začne podruhé vařit, je čočka měkká - ne rozvařená, ale příjemně na skus.
Čočku přes síto slijeme, vsypeme do cibulové jíšky, promícháme, vmícháme okurku nakrájenou na drobné kostičky a ochutíme octem, cukrem, solí, trochou okurkového láku. Uvedené množství je orientační, záleží na vaší chuti.
Na rozpálené pánvi opečeme plátku másla a volské oko, čočku na talíři posypeme osmaženou cibulkou.