Skopové maso a Ia Dárius
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1,5 kg skopového (jeleního, kančího, hovězího, kuřecího, krůtího, králičího, slepice....prostě jakékoliv maso)
- 3 tobolky kardamomu
- 1 zeleninový masox
- 1 paprička zelená kozí nožka
- 1/2 kávové lžičky Dáta masala
- 1/2 lžíčky Tandory masala nebo Tika masala
- 2 lžíce másla
- 5 kuliček zeleného pepře
- 1 stroužek česneku
- 1/2 cibule
- snítka pažitky, zelené petržele a celeru
- 1 malý citron
- 1 klacík skořice
- 1/2 lžíčky soli
- 1 mrkvičku a kořenovou petržel
- 3 sáčky předvařené rýže
- voda
Postup Skopové maso a Ia Dárius
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kastrol na pečení. Maso omyjeme a opečeme v kuse na másle, aby se zatáhlo, přidáme sypké koření a vše krátce dohromady opražíme a ihned zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Do sáčku přidáme drobné koření a skořici a zavážeme režnou nití. Přidáme i zelené větvičky a taky je ovážeme, abychom je lépe mohli vyndat. Do vývaru položíme všechnu kořenovou zeleninu, masox, cibuli, stroužek česneku a dobře omytý celý citron (můžeme dát polovinu rozkrojeného, který nám zbyl z ledničky). Přiklopíme a pomalým varem udusíme maso do měkka. Koření ze sáčku a citron vyndáme v polovině varu.. Papričku ponecháme jen pokud máme rádi ostrá jídla. Pro děti je lépe ji nechat povařit jen chvíli.
Jakmile maso změkne (to musíme určit sami dle druhu a stáří masa, pokud můžeme), dusíme pomalým delším varem... jakmile je udušené, vyndáme je na misku a nakrájíme na porce. Z vývaru vyjmeme sáček s kořením a svázanou zeleninu. Tekutinu odměříme a použijeme ji na uvaření rýže. Pokud máme vývaru málo, přidáme trochu vařící vody. Rýži vysypeme ze sáčku, propereme ji pod tekoucí vodou v sítku a dáme zpět do vývaru. Po chvíli lehce promícháme. Jakmile rýže nabobtná, položíme navrch maso, aby se prohřálo i nakrájenou kořenovou zeleninu a vše pod pokličkou dodusíme.
Podáváme na větších miskách a pokud je směs rýže pálivější, což si každý musí odzkoušet, nic se neděje, použijeme na stažení pálivosti zakysanou smetanu.