Semínkový chléb s medem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

160 g hladké mouky
170 g žitné chlebové mouky
170 g grahamové mouky - možno zaměnit za celozrnnou pšeničnou
1,5 zarovnané lžičky soli
1 lžíce oleje
2 lžíce medu
cca 280-290 ml vlažné vody - dle potřeby
15-16 g čerstvého droždí
40 g lněného semínka
25 g slunečnice
15 g máku

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Z odměřených surovin si odebereme trochu vody, lžíci hladké mouky, lžíci medu, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.

  2. Všechny tři druhy mouky si smícháme dohromady se solí, přidáme kvásek, zbytek medu, vody, olej a zaděláme vláčné těsto, nakonec přidáme semínka a ještě propracujeme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Pak z těsta vytvarujeme bochánek, z něj vyválíme šišku, kterou vložíme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Opět přikryjeme a necháme vykynout, vložíme do předehřáté trouby a zhruba 40 minut pečeme. Chlebík vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!