Semínkový chléb se sušenou syrovátkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 žitného kvásku
- 150 žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- Dále:
- 250 g vody
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžíce sušené syrovátky
- 2 lžičky soli
- lžíce sezamu
- lžíce slunečnice
- lžíce dýňového semínka
- lžíce lněného semínka (hnědého nebo zlatého – to jsem použila tady)
Postup Semínkový chléb se sušenou syrovátkou
Postup přípravy receptu
-
Ze žitného kvásku, žitné mouky a vody umícháme rozkvas, který necháme pracovat přibližně 10-12 hodin.
Semínka v misce smícháme se solí, zalijeme 70 g vody (odebrané z přichystaných 250 g) a necháme zatím stát. Zbytek surovin přidáme k prokvašenému základu, který zdvojnásobil svůj objem a příjemně nakysle (chlebově) voní a prohněteme těsto. Necháme ho 30 minut stát, aby proběhla autolýza, a teprve pak vmísíme všechnu semínkovou směs z misky.
Těsto necháme kynout. Délka kynutí závisí na teplotě okolního prostředí, těsto před tvarováním do ošatky nemusí zdvojnásobit objem. Během kynutí můžeme těsto 1-2x přeložit.
Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí škrabky (nebo kovové lopatky) ho znovu přeložíme a vytvarujeme bochník, který vložíme do pomoučené ošatky. Tam ho necháme nakynout.
Vykynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií, rychle a zlehka ometeme mouku, bochník postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií ho z plechu sešoupneme na vyhřátou podložku v nahřáté troubě. Pekla jsem na horkovzduch, trouba i dlaždice byly rozehřáté na 250°C, po 5 minutách jsem teplotu snížila a dopekla – celkem asi 45 minut.