Schwarzwaldský třešnový dort
Recepty, DortySuroviny
- Na piškot...
- 140 g čokolády na vaření
- 75 g másla
- 6 vajec
- 150 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 50 g solamylu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ...Na nápln...
- 2 sklenice černých třešní-můžou být i višně
- 500 ml štávy z třešní
- 4 zarovnané lžice solamylu
- 2 lžice cukru krupice
- 100 ml třešnové vody
- 3 šlehačky
- 3 vanilkové cukry
Postup Schwarzwaldský třešnový dort
Postup přípravy receptu
-
TĚSTO: Čokoládu s máslem dáme na vodní lázni rozpustit.
Oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků vyšleháme sníh.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
Přidáme čokoládu.
Mouku v misce smícháme se solamylem a práškem do pečiva, prosejeme ke žloutkům a smícháme.
Přidáme pomalu sníh, aby těsto nespadlo.
Dortovou formu vyložíme papírem, nalijeme těsto a dáme do trouby péct na 175 st. a pečeme 40-45 minut. Po vychladnutí přeřízneme na dvakrát.
NÁPLŇ: Třešně scedíme a 500 ml štávy ponecháme.
Solamyl, cukr rozpustíme v troše šťávy. Zbytek dáme vařit do hrnce, až se začne vařit přidáme rozpuštěný solamyl s cukrem a povaříme. Přidáme třešně a zamícháme.
Třešnovou vodou postříkáme první plát dortu, potřeme třešňovou směsí a vyšlehanou jednou šlehačkou s jedním vanil. cukrem. Necháme trochu ztuhnout.
Poté přiložíme druhý plát a opět postříkáme třešňovou vodou natřeme třešněmi a potřeme druhou vyšlehanou šlehačkou s jedním vanil. cukrem.
Trochu přitiskneme a položíme třetí vrchní plát dortu, necháme ztuhnout.
Vyšleháme poslední šlehačku s vanil. cukrem a potřeme celý dort a dozdobíme podle vlastní fantazie.
Dort je lepší nechat 12 hodin odležet, chuť je silnější.