Sacher (Sachr dort)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 180 g alespoň 65% čokolády
- 140 g másla
- 160 g cukru krupice (nebo Korunní na pečení)
- 10 vajec (10 bílků a 8 žloutků)
- 120 g hladké mouky
- Navrch:
- meruňková marmeláda - asi 4 lžíce
- Poleva:
- 200 g čokolády na vaření
- 4-6 lžic smetany ke šlehání
Postup Sacher (Sachr dort)
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu do korpusu rozlámeme, přidáme k ní 2-3 lžíce vody a rozpustíme nad vodní lázní.
Změklé máslo utřeme do pěny s cukrem, postupně zašleháme žloutky jeden po druhém a rozpuštěnou vlažnou čokoládu.
Bílky ušleháme hodně dotuha a s prosátou moukou postupně vmícháme do těsta.
Formu průměr 26 cm vymazanou a vysypanou naplníme těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150°C a dopečeme. Na špejli po vytažení nesmí nic ulpět.
Korpus opatrně vyklopíme z formy vrchem dolů, aby se srovnal a necháme zchladnout. Pak ho potřeme prolisovanou marmeládou - vršek a boky.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, po lžících vmícháme horkou smetanu, vymícháme do hladka a polijeme korpus. Necháme ztuhnout. Tato poleva se dobře krájí.