Rýžový salát s podzimní pečenou zeleninou
Recepty, SalátySuroviny
- zelenina:
- červenou řepu
- cuketu
- máslovou dýni
- cibuli
- batáty
- kapii (lze použít i mrkev, celer, lilek..)
- trochu neoloupaných stroužků česneku
- olivový olej
- tymián
- rozmarýn
- uvařená dlouhozrnná rýže
- balzamikový ocet
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup Rýžový salát s podzimní pečenou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Rýži uvaříme, vidličkou nakypříme a necháme vychladnout.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Dáme do mísy, přidáme rozpůlené stroužky česneku, bylinky, zalijeme trochou oleje a dobře promícháme. Nesolíme! Pečeme na 180°C doměkka. Já jsem si dala cuketu stranou a přidala ji až po 10 minutách pečení, aby na konci nebyla moc měkká.
Upečenou zeleninu přesypeme do mísy, až teď osolíme a také necháme zchladnout.
Česnek vyjmeme, vytlačíme ze slupky do misky a rozmačkáme. Přidáme olej, balzamikový ocet, sůl a pepř a promícháme. Takto vzniklý dresink dáme do lednice proležet.
Mezitím nakrájíme zeleninu na proužky, popř. na kostičky a smícháme s rýží. Zalijeme dresinkem, důkladně promícháme a dáme asi na hodinu do lednice (pokud ale vydržíme do druhého dne, je salát ještě lepší:-)).