Rychtářův telecí krk

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 kg telecího krku s kostí
8 kuliček jalovce
tymián
rozmarýn
1 cibule (velká, i se slupkou)
1 mrkev (velká)
1 petržel (velká)
olej
sůl
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Telecí krk i s kostí marinujeme ve směsi koření, kterou si připravíme tak, že do hmoždíře dáme 8 kuliček jalovce, trochu sušeného rozmarýnu, tymiánu, kmínu, soli a oleje.

  2. Vše v hmoždíři rozdrtíme, až nám vznikne tmavá kaše.

  3. Tuto směs poctivě vetřeme do povrchu a všech záhybů na mase. Dáme do lednice uležen na 1 den.

  4. Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kusy, cibuli necháme vcelku a se slupkou a dáme na dno pekáče nebo římského hrnce.

  5. Naložené maso podlijeme cca 0,5 litrem vody a pečeme přikryté velmi zvolna cca 90-120 minut, tak aby bylo možno maso zcela volně odstranit od obratlů.

  6. Po upečení telecího krku, všechnu zeleninu odstraníme a silný výpek použijeme na omáčku, do kterého přidáme v troše vody rozmíchanou trochu hladké mouky a oříšek másla, a tím se omáčka zahustí a zjemní.

  7. Necháme krátce provařit a podáváme s rýží nebo bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!