Rychlé lívanečky s jahodovým přelivem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Lívanečky:
450 ml mléka
1 vejce
cca 280 g hladké mouky, dle hustoty těsta
necelý balíček prášku do pečiva
1 plnější lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
olej na smažení
Jahodový přeliv:
cca 600 g jahod čerstvých (nebo mražených)
cukr krupice dle chuti a kyselosti jahod
cca 150 ml vody
1 vanilkový pudink - sypký
Dále:
250 g měkkého tvarohu
200 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka rozklepneme vejce, přidáme cukry, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a vytvoříme středně husté těsto (hustější než na palačinky), které necháme chvilinku odstát (postačí 3-4 minuty). Těsto naběračkou lijeme do lívanečníku nebo do rozpálené pánve (tam se dají dělat 3 až 4 lívanečky vedle sebe také) s troškou oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk a odkládáme je na talíř.

  2. Jahody můžeme použít jak čerstvé tak i rozmrazené, které maličko rozmačkáme, osladíme dle chuti a krátce zvolna povaříme ve vlastní šťávě. Ve vodě rozmícháme pudinkový prášek, který nalijeme za stálého míchání do jahod a necháme provařit dle návodu na obalu pudinku. Pokud je třeba a přeliv by byl hodně hustý, můžeme dle potřeby přidat trošku vody. Záleží i na vodnatosti jahod, kolik vody budeme opravdu potřebovat.

  3. Tvaroh vyšleháme s cukrem a vmícháme ušlehanou smetanu.

  4. Lívanečky dáme na talíř, přelijeme je jahodovým pudinkem/přelivem a dozdobíme smetanovým tvarohem.

  5. Lívanečky s přelivem můžeme také podávat s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!