Rychlé lívanečky s jahodovým přelivem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Lívanečky:
- 450 ml mléka
- 1 vejce
- cca 280 g hladké mouky, dle hustoty těsta
- necelý balíček prášku do pečiva
- 1 plnější lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- olej na smažení
- Jahodový přeliv:
- cca 600 g jahod čerstvých (nebo mražených)
- cukr krupice dle chuti a kyselosti jahod
- cca 150 ml vody
- 1 vanilkový pudink - sypký
- Dále:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr dle chuti
Postup Rychlé lívanečky s jahodovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Do mléka rozklepneme vejce, přidáme cukry, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a vytvoříme středně husté těsto (hustější než na palačinky), které necháme chvilinku odstát (postačí 3-4 minuty). Těsto naběračkou lijeme do lívanečníku nebo do rozpálené pánve (tam se dají dělat 3 až 4 lívanečky vedle sebe také) s troškou oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk a odkládáme je na talíř.
Jahody můžeme použít jak čerstvé tak i rozmrazené, které maličko rozmačkáme, osladíme dle chuti a krátce zvolna povaříme ve vlastní šťávě. Ve vodě rozmícháme pudinkový prášek, který nalijeme za stálého míchání do jahod a necháme provařit dle návodu na obalu pudinku. Pokud je třeba a přeliv by byl hodně hustý, můžeme dle potřeby přidat trošku vody. Záleží i na vodnatosti jahod, kolik vody budeme opravdu potřebovat.
Tvaroh vyšleháme s cukrem a vmícháme ušlehanou smetanu.
Lívanečky dáme na talíř, přelijeme je jahodovým pudinkem/přelivem a dozdobíme smetanovým tvarohem.
Lívanečky s přelivem můžeme také podávat s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou...