Vepřové medailonky s omáčkou z gorgonzoly
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 vepřová panenka, cca 530-550 g
- 100 g gorgonzoly
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 200 ml smetany
- 2 plátky studeného másla
- 2 lžíce oloupaných mandlí
- limetková šťáva dle chuti, není nutná
Postup Vepřové medailonky s omáčkou z gorgonzoly
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou panenku odblaníme (zbavíme všech stříbřitých blan, maso by bylo tvrdé), nakrájíme na plátky 1,5-2 cm široké. Plátky lehce naklepeme klouby ruky a opepříme čerstvě mletým pepřem. Pokapeme olejem, necháme v chladu 30 minut odležet a pak osolíme dle chuti. Na pánvi, nejlépe nerezové, na horkém oleji maso po obou stranách opečeme. Mandle opečeme na malé suché pánvičce.
Na omáčku ohřejeme smetanu, přidáme nakrájený sýr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna vaříme do požadované hustoty, odstavíme a přidáme máslo. Už se nesmí vařit, ztratilo by jemnou konzistenci a oddělovalo by se. Kdo má rád, zakápne omáčku limetkovou šťávou.
Na talíř dáme vepřovou panenku, přelijeme horkou sýrovou omáčkou, posypeme nasucho opraženými mandlemi. Podáváme s pečeným bramborem..