Vepřové medailonky s omáčkou z gorgonzoly

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vepřová panenka, cca 530-550 g
100 g gorgonzoly
čerstvě mletý černý pepř
sůl
2 lžíce oleje
200 ml smetany
2 plátky studeného másla
2 lžíce oloupaných mandlí
limetková šťáva dle chuti, není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku odblaníme (zbavíme všech stříbřitých blan, maso by bylo tvrdé), nakrájíme na plátky 1,5-2 cm široké. Plátky lehce naklepeme klouby ruky a opepříme čerstvě mletým pepřem. Pokapeme olejem, necháme v chladu 30 minut odležet a pak osolíme dle chuti. Na pánvi, nejlépe nerezové, na horkém oleji maso po obou stranách opečeme. Mandle opečeme na malé suché pánvičce.

  2. Na omáčku ohřejeme smetanu, přidáme nakrájený sýr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna vaříme do požadované hustoty, odstavíme a přidáme máslo. Už se nesmí vařit, ztratilo by jemnou konzistenci a oddělovalo by se. Kdo má rád, zakápne omáčku limetkovou šťávou.

  3. Na talíř dáme vepřovou panenku, přelijeme horkou sýrovou omáčkou, posypeme nasucho opraženými mandlemi. Podáváme s pečeným bramborem..


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!