Rychlá mrkvová polévka s domácím kokosovým mlékem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

10 středních mrkví
3 lžíce kokosového oleje
1 hrnek strouhaného kokosu
plátky kokosu na zdobení
2 stroužky česneku
kousek zázvoru
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Oškrábané mrkve nakrájíme na kusy a 2-3 minutky restujeme spolu s nastrouhaným česnekem a zázvorem na 2 lžících kvalitního kokosového oleje (vyberte si olej lisovaný za studena, aby hezky voněl). Mrkev se rozvoní a obarví olej do oranžova.

  2. Zalijeme asi tak 3/4 litrem vody a vaříme mrkev do změknutí.

  3. Než se mrkev uvaří, tak si tyčovým mixérem rozmixujeme strouhaný kokos s teplou vodou (dejte tak 2 x více vody, než je kokosu). Mixujeme alespoň 2-3 minuty na plné otáčky. Nevznikne nám nic jiného, než kokosové mléko s kousky kokosu. Takhle rozmixovanou směs přecedíme do polévky. Pozor - kokos ze sítka nevyhazujte - dá se skvěle použít například do bábovky nebo domácího muesli.

  4. Celou polévku namixujeme (používám nerezový tyčový mixér, mixuji tedy rovnou horkou polévku).

  5. Navrch polévky dáme kokosové plátky osmažené na kokosovém oleji.

  6. Kokosového oleje se vůbec nebojte! Je zdravý a rychle se v těle přemění na energii, takže se nemá čas ukládat do tuků. Navíc s mrkví jde krásně dohromady. Já používám nejradši tenhle voňavý kokosový olej Kulau - lepší jsem zatím neobjevila...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!