Rybí polévka z pečených rybích hlav
Recepty, PolévkySuroviny
- kapří hlavy a odřezky (minimálně 4-5 ks)
- kapří vnitřnosti (u nás bez jiker)
- mrkev, petržel, celer v poměru 1-2-3
- cibule i slupkou
- celý pepř
- nové koření cca 4-5 kuliček
- máslo
- hladká mouka
- sůl
- mletý pepř
- krutony z rohlíků
Postup Rybí polévka z pečených rybích hlav
Postup přípravy receptu
-
Důkladně očištěné hlavy a oškrábanou kořenovou zeleninu uložíme na plech s vyšším okrajem. Přidáme cibuli, dva tenčí plátky másla a dáme nepřikryté do trouby vyhřáté na 190-200 stupňů. Pečeme 25-30 minut. Řiďte se zkušeností se svou troubou.
Když hlavy i zelenina začnou zlátnout, vše přesuneme do většího hrnce. Zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořené tak akorát. Přidáme veškeré koření, sůl a vaříme táhlým varem do měkka.
Mezitím uvaříme všechny vnitřnosti v lehce osolené vodě do měkka, ale nesmí se rozvařit. Uvařené hlavy scedíme a obereme. Čistý vývar z hlav zahustíme jíškou z másla, zalitou částí odebraného vývaru.
Zasmaženou polévku vaříme pomalu cca 20 minut. Mezitím nakrájíme všechno obrané maso a vnitřnosti. Vrátíme do povařené polévky. Vyvařenou zeleninu do polévky nedávám, ale kdo chce, může přidat.
Polévku už jen krátce povaříme, dochutíme podle chuti mletým pepřem nebo solí a podáváme s rohlíkovými krutony opečenými na másle.