Růženky šípkové
Recepty, MoučníkySuroviny
- 180 g vody
- 50 g cukru
- vanilkový cukr (20 g)
- 100 g majonézy (dávám domácí)
- 30 g změklého másla
- 1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením)
- 500-530 g hladké mouky
- strouhaná citronová kůra
- 21 g droždí
- Na potření a posyp před pečením:
- zbytek vejce
- 1-2 lžíce mléka
- půl lžičky cukru
- granulovaný cukr (domácí, odkaz na recept v Poznámce)
Postup Růženky šípkové
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).
Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch - 180°C/15-20 minut).