Rodinné valašské frgále
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1/4 l mléka
- 35 g droždí
- špetka soli
- citronová kůra z 1 citrónu
Postup Rodinné valašské frgále
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu kvásek a ostatní suroviny. Necháme vykynout cca 3 hodiny.
Vykynuté těsto rozválíme do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková a ze sušených hrušek. Těsto by mělo být vyváleno na tenko.
Frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C.
Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.