Rajská polévka se špeclemi
Recepty, PolévkySuroviny
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 120 g rajského protlaku
- cukr krupice (dle chuti, kyselosti protlaku)
- 2 ks bobkového listu
- 5 ks nového koření
- 5 ks pepře celého
- tymián nebo skořice, hřebíček, co kdo je zvyklý přidávat do rajské
- 800-1000 ml vývaru
- sůl
- cca 300 g špeclí uvařených
Postup Rajská polévka se špeclemi
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme, přihodíme koření a bylinky dle chuti a zasypeme hladkou moukou, kterou necháme za občasného promíchání zpěnit lehce dorůžova - uděláme jíšku.
K jíšce přidáme protlak, který také lehce osmažíme s jíškou, přilijeme vývar (zatím cca 700-800 ml), dobře promícháme, přivedeme k varu a vývar dolijeme dle požadované hustoty polévky.
Polévku osolíme a osladíme dle kyselosti protlaku a necháme cca 10-15 minut povařit, pak z polévky vyndáme koření (bobkové listy, kuličky pepře a nového koření).
Během vaření polévky si uvaříme špecle. Použijeme buď rychlý polotovar nebo si těsto na špecle vymícháme sami: 250 g hladké mouky, 1 vejce, sůl dle chuti, 25 g rozpuštěného másla a cca 200 ml vody nebo mléka dle hustoty těsta. Těstíčko necháme zhruba 10 minut odpočinout, pak ho natáhneme na prkénko a hranou nože špecle vhazujeme do vroucí osolené vody. Po vyplavání jsou hotové, scedíme je.
Vařené špecle dáme do talíře, zalijeme polévkou a podáváme.