Rajská polévka se špeclemi

Recepty, Polévky

Suroviny

40 g másla
30 g hladké mouky
120 g rajského protlaku
cukr krupice (dle chuti, kyselosti protlaku)
2 ks bobkového listu
5 ks nového koření
5 ks pepře celého
tymián nebo skořice, hřebíček, co kdo je zvyklý přidávat do rajské
800-1000 ml vývaru
sůl
cca 300 g špeclí uvařených

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme, přihodíme koření a bylinky dle chuti a zasypeme hladkou moukou, kterou necháme za občasného promíchání zpěnit lehce dorůžova - uděláme jíšku.

  2. K jíšce přidáme protlak, který také lehce osmažíme s jíškou, přilijeme vývar (zatím cca 700-800 ml), dobře promícháme, přivedeme k varu a vývar dolijeme dle požadované hustoty polévky.

  3. Polévku osolíme a osladíme dle kyselosti protlaku a necháme cca 10-15 minut povařit, pak z polévky vyndáme koření (bobkové listy, kuličky pepře a nového koření).

  4. Během vaření polévky si uvaříme špecle. Použijeme buď rychlý polotovar nebo si těsto na špecle vymícháme sami: 250 g hladké mouky, 1 vejce, sůl dle chuti, 25 g rozpuštěného másla a cca 200 ml vody nebo mléka dle hustoty těsta. Těstíčko necháme zhruba 10 minut odpočinout, pak ho natáhneme na prkénko a hranou nože špecle vhazujeme do vroucí osolené vody. Po vyplavání jsou hotové, scedíme je.

  5. Vařené špecle dáme do talíře, zalijeme polévkou a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!