Rajská omáčka s pečenými paprikami a rajčaty

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

2 větší cibule
5 lžic hladké mouky
sádlo (olej)
500 g mletého masa
2-2,5 l vývaru
1 sáček rýže (100 g)
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
sůl, cukr, pepř na dochucení
2 menší protlaky
3 rajčata
špetka skořice
2 lžíce perníku na strouhání

Postup přípravy receptu

  1. Omáčka: Na sádle zpěníme cibulku, zaprášíme hladkou moukou, přidáme pokrájená rajčata a oba protlaky. Zalijeme 2 l vody, přidáme bobkové listy, nové koření, kuličky pepře a necháme půl hodiny povařit na mírném ohni. Ze začátku dobře promícháme, aby nám nevznikly hrudky z mouky. Občas promícháme, aby se nám to nepřichytilo na dno hrnce. Po půl hodině sundáme z plotny, propasírujeme a vzniklou jemnou omáčku dochutíme cukrem (cca 2 lžíce), solí, pepřem, špetkou skořice a nastrouháme cca 2 lžíce perníku (perník se prodává přímo na strouhání). Necháme projít varem a můžeme podávat s paprikami nebo rajčaty a těstovinami.

  2. Těstoviny se uvaří dle zvyklosti.

  3. Plněné papriky/rajčata: Rajčata a papriky zbavíme vršku, vydlabeme a opláchneme, neloupeme. Připravíme maso - maso smícháme s vajíčkem, 2 lžícemi strouhanky, solí, pepřem a vychladlou uvařenou rýží. Tu přisypáváme opatrně, záleží, kolik jí chcete. Vzniklou masovou směs nacpeme do paprik nebo rajčat (bez vršků), v uzavřené míse dáme péct na 50 minut, odkryté dalších 5 minut při 180 stupních. Zapékací misku doporučuji vymazat olejem, to samé rajčata a papriky po stranách, aby se nespálily. Po upečení papriky i rajčata můžeme přendat do omáčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!