Rajčatová polévka s krupicovými bylinkovými nočky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 větší konzerva rajčatového protlaku (min. 200 g)
- 1,5 litru hovězího vývaru
- špetka tymiánu
- 3 lžičky Solamylu
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 lžička cukru
- mletý pepř
- sůl
- Krupicové nočky s bylinkami:
- 50 g másla
- trocha soli
- 1 vejce
- 3-4 lžíce mléka
- 30-50 g krupice
- dohromady 1 lžíce nasekaných bylinek:
- tymián
- saturejka
- máta
- petrželka
- šalvěj
- bazalka
Postup Rajčatová polévka s krupicovými bylinkovými nočky
Postup přípravy receptu
-
Do horkého vývaru vyklopíme rajčatový protlak, přidáme promnutý tymián, do vařícího pak přidáme v trošce vody namočený solamyl a asi deset minut za občasného míchání vaříme. Ochutíme cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a solí. Na talíře rozdělíme v polévce uvařené bylinkové knedlíčky a přelijeme polévkou. Ozdobíme několika lístky bazalky, tymiánu nebo kudrnky. Můžeme také jako top položit lžičkou noček z husté smetany a na něj špetku slámy z jemně nastrouhané mrkve.
Krupicové noky s bylinkami: Máslo, sůl a vejce utřeme a po částech střídavě vmícháváme mléko a krupici, až je těsto pěkně husté. Necháme asi hodinu odpočinout, pak vmícháme bylinky, lžičkou vykrajujeme a tvarujeme malé nočky, vkládáme do polévky a vaříme asi 8 minut. Krupicové nočky se hodně navařují, je lépe je tvořit menší.