Quiche se sýrem a cibulí
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na křehké těsto budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
- 3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
- 2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
- špetka soli
- špetka moučkového cukru
- Náplň:
- 500 g malých cibulí na tenká půl kolečka
- 2 velká vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g čedaru, nahrubo nastrouhaného
- sůl a pepř
Postup Quiche se sýrem a cibulí
Postup přípravy receptu
-
V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček, je důležité těsto nepřepracovat. Posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu a popř. vývar podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se nám “vločky” neporušily), kterou dáme do fólie na hodinku odpočinou do ledničky.
Rozehřejeme troubu na 190°C. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy na koláč nebo dort, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži. Dáme předpéct na 20 minut do trouby.
V rendlíku na másle za občasného promíchání na středním plameni zahřívejte cibuli, až zkaramelizuje. Trvá to asi 20 minut. Stáhněte z ohně. V míse prošlehejte vejce, přidejte smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolte, opepřete. Náplň naneste na těsto, posypte zbytkem sýra a pečte 20–25 minut. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Nechte ve formě zchladnout a podávejte.