Quiche - koláč z Normandie

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g hladké mouky
100 g másla
2 lžíce tvarohu
Sůl (koření dle chuti)
voda (nebo mléko dle potřeby)
Náplň:
1 smetana ke šlehání
10 dkg strouhaného uzeného sýra
10 dkg slaniny
3 větší cibule
pórek (asi 15 cm)
1 vejce
sůl
pepř
muškátový květ
2 stroužky česneku
koření

Postup přípravy receptu

  1. Z předepsaných surovin na pomoučeném vále vytvoříme rukama hladké těsto, které zabalíme do folie a dáme do ledničky odpočinout (min. 30 minut, čím déle, tím lépe).

  2. Mezitím dáme vyškvařit kostičky slaniny, přidáme malý kousek másla (nemusí být), zpěníme cibulku a přidáme podusit na kolečka nakrájený pórek.

  3. Osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a necháme deset minut povařit.

  4. Dochutíme muškátovým květem, solí a pepřem, podle chuti i česnekem, petrželkou, případně pažitkou a dalšími bylinkami.

  5. Směs odstavíme, necháme zchladit a přidáme rozmíchané vejce.

  6. Nakonec zlehka vmícháme nastrouhaný sýr.

  7. Těstem z lednice vyplníme dno dortové formy a uděláme trochu vyšší okraje.

  8. Dno propícháme vidličkou a dáme předpéci do bledě růžové barva, asi 10–15 min.

  9. Po ¼ hodině vyndáme z trouby, na povrch těsta nandáme připravenou směs a dáme dopéci do zlaté barvy. Podáváme teplé i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!