Quiche - koláč z Normandie
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 lžíce tvarohu
- Sůl (koření dle chuti)
- voda (nebo mléko dle potřeby)
- Náplň:
- 1 smetana ke šlehání
- 10 dkg strouhaného uzeného sýra
- 10 dkg slaniny
- 3 větší cibule
- pórek (asi 15 cm)
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- 2 stroužky česneku
- koření
Postup Quiche - koláč z Normandie
Postup přípravy receptu
-
Z předepsaných surovin na pomoučeném vále vytvoříme rukama hladké těsto, které zabalíme do folie a dáme do ledničky odpočinout (min. 30 minut, čím déle, tím lépe).
Mezitím dáme vyškvařit kostičky slaniny, přidáme malý kousek másla (nemusí být), zpěníme cibulku a přidáme podusit na kolečka nakrájený pórek.
Osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a necháme deset minut povařit.
Dochutíme muškátovým květem, solí a pepřem, podle chuti i česnekem, petrželkou, případně pažitkou a dalšími bylinkami.
Směs odstavíme, necháme zchladit a přidáme rozmíchané vejce.
Nakonec zlehka vmícháme nastrouhaný sýr.
Těstem z lednice vyplníme dno dortové formy a uděláme trochu vyšší okraje.
Dno propícháme vidličkou a dáme předpéci do bledě růžové barva, asi 10–15 min.
Po ¼ hodině vyndáme z trouby, na povrch těsta nandáme připravenou směs a dáme dopéci do zlaté barvy. Podáváme teplé i studené.