Punčový dort fialový
Recepty, DortySuroviny
- Těsto č.1 (do dortové kulaté formy):
- 4 vejce
- 210 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml vody (vroucí)
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- Těsto č. 2 (na plech):
- 4 vejce
- 210 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml vody (vroucí)
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- Cukrový rozvar:
- 400 ml vody
- 500 g cukru moučka
- punčové aroma
- rum
- šťáva z celého pomeranče
- Dále:
- gelove barvy (červená, žlutá, na polevu fialová)
- kyselá marmeláda
- Poleva:
- 250 g cukru moučka
- 2 lžíce teplého rumu
- 3 lžíce teplé vody
- 1 lžička citronové šťávy
Postup Punčový dort fialový
Postup přípravy receptu
-
Na obě těsta: Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, mouku s práškem do pečiva. V další míse vyšleháme bílky s druhou půlkou cukru, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Upečeme.
Cukrový rozvar: Svaříme cukr s vodou a necháme vychladnout. Přidáme rum, šťávu z pomeranče a punčové aroma. Rozdělíme do dvou misek a rozvary obarvíme.
Předem upečené korpusy rozkrájíme, dortový prokrojíme jednou, pokapeme rumem a potřeme kyselou marmeládou. Piškot z plechu nakrájíme na proužky asi 5 cm, každý proužek zvlášť namočíme střídavě do žlutého rozvaru, potom do růžového a skládáme do formy na namazanou spodní půlku korpusu.
Nakonec přiklopíme horním plátem, který jsme také natřeli marmeládou. Dort hodně zatížíme, necháme do druhého dne odležet.
Polejeme polevou, kterou jsme utřeli z ingrediencí