Punčový dort fialový

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto č.1 (do dortové kulaté formy):
4 vejce
210 g cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
100 ml vody (vroucí)
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
Těsto č. 2 (na plech):
4 vejce
210 g cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
100 ml vody (vroucí)
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
Cukrový rozvar:
400 ml vody
500 g cukru moučka
punčové aroma
rum
šťáva z celého pomeranče
Dále:
gelove barvy (červená, žlutá, na polevu fialová)
kyselá marmeláda
Poleva:
250 g cukru moučka
2 lžíce teplého rumu
3 lžíce teplé vody
1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Na obě těsta: Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, mouku s práškem do pečiva. V další míse vyšleháme bílky s druhou půlkou cukru, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Upečeme.

  2. Cukrový rozvar: Svaříme cukr s vodou a necháme vychladnout. Přidáme rum, šťávu z pomeranče a punčové aroma. Rozdělíme do dvou misek a rozvary obarvíme.

  3. Předem upečené korpusy rozkrájíme, dortový prokrojíme jednou, pokapeme rumem a potřeme kyselou marmeládou. Piškot z plechu nakrájíme na proužky asi 5 cm, každý proužek zvlášť namočíme střídavě do žlutého rozvaru, potom do růžového a skládáme do formy na namazanou spodní půlku korpusu.

  4. Nakonec přiklopíme horním plátem, který jsme také natřeli marmeládou. Dort hodně zatížíme, necháme do druhého dne odležet.

  5. Polejeme polevou, kterou jsme utřeli z ingrediencí


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!