Pšenično-žitný chleba z mísy
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- preferment:
- 180 g pšeničné chlebové mouky
- 180 g vody
- 1 g čerstvého droždí
- - nechat kvasit 12 hodin
- dále:
- 90 g žitné chlebové mouky
- 330 g pšeničné chlebové mouky
- 160-180 g piva
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 7 g droždí
Postup Pšenično-žitný chleba z mísy
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozpustíme v pivu a spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému prefermentu - umícháme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout. Během doby kynutí můžeme těsto 1-2x popřekládat, bude mít lepší strukturu střídy.
Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, který usadíme do sádlem vymazané smaltované mísy a znovu necháme téměř zcela nakynout (dokyne během prvních minut pečení v troubě).
Povrch chleba potřeme vodou, i s mísou vsadíme do částečně předehřáté trouby a upečeme (200-220°C/asi 60 minut).