Pšenično-žitný chleba z mísy

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

preferment:
180 g pšeničné chlebové mouky
180 g vody
1 g čerstvého droždí
- nechat kvasit 12 hodin
dále:
90 g žitné chlebové mouky
330 g pšeničné chlebové mouky
160-180 g piva
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
7 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozpustíme v pivu a spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému prefermentu - umícháme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout. Během doby kynutí můžeme těsto 1-2x popřekládat, bude mít lepší strukturu střídy.

  2. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, který usadíme do sádlem vymazané smaltované mísy a znovu necháme téměř zcela nakynout (dokyne během prvních minut pečení v troubě).

  3. Povrch chleba potřeme vodou, i s mísou vsadíme do částečně předehřáté trouby a upečeme (200-220°C/asi 60 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!