Potrešnik
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 600 g kysaného zelí
- 400 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- sůl
- 70 ml rozpuštěného másla
- cca 150 ml kefíru
Postup Potrešnik
Postup přípravy receptu
-
Kyslú kapustu narežeme, posypeme múkou, práškom do pečiva, osolíme a dvoma rukami (prstami) pretrasieme múku s kapustou.
Pridáme rozpustené maslo a premiesime.
Pomaly lejeme kefír (trocha kefíru necháme na potretie) a zároveň miesime, aby sme dostali stredne pevné cesto (kefíru len toľko, aby cesto sa dalo vaľkať).
Cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plát a prenesieme na vymazaný plech. Potrieme zvyškom kefíru a pri strednej teplote pečieme asi 30 minut.
Upečený potrešnik narežeme a podávame teplý s hustými polievkami (fazuľová, šošovicová, kapustnica...) alebo len s kyslým mliekom.