Pórek v troubě
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 kg pórku
- 4 průměrně velké brambory
- 3 čerstvé cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1-2 KL suché nebo čerstvé šalvěje
- 2 PL citronové šťávy
- 1-2 dl olivového oleje
- sůl, pepř
- 3 PL strouhanky nebo nahrubo podrceného sucharu
- (máte-li ječmenný suchar, je lepší)
- 1 dl bílého vína
Postup Pórek v troubě
Postup přípravy receptu
-
Pórek očistíme, odstraníme přebytečné listy a dobře umyjeme. Jestli je silný, přepůlíme a nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky. Brambory očistíme a překrájíme na menší kousky.
Dáme do pekáče, přidáme šťávu z citronu, olej, sůl a pepř a dobře se zeleninou promícháme.
Pokrájíme cibulku, česnek a dáme i se šalvějí na zeleninu. Posypeme strouhánkou a zalijeme vínem, smíchaným s 2 dl vody.
Pekáč zakryjeme, dáme do trouby na 180 st.C na hodinu - až hodinu a čtvrt. Pokud je moc vody, před koncem odkryjeme poklici.
Zeleninu můžete nakrájet tak, jak chcete. Můžete dát i petržel nebo celer, listy nebo kořen nakrájený jako brambory.
20 minut před dokončením můžete dát navrch rybu - např. rybí filé, pangase, pstruha atd. Lze to udělat i s vepřovým masem, které předem podle sebe upravíte a pak přidáte k zelenině.