Pomerančovo-rumový pohár

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Vanilkový piškot:
1/2 hrnku (112 g) rostlinného tuku (doporučuji Alsan)
1/2 hrnku (100 g) cukru (část můžete nahradit vanilkovým cukrem)
125 ml rostlinného jogurtu (domácí nebo např. Provamel, Sojade)
1/3 hrnku rostlinného mléka (např. mandlové, sojové atd.)
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva (cca 2 a 1/2 lžičky)
Rumovo-cukrový krém
1/3 hrnku lněných semínek NEBO 1 vrchovatá lžíce vanilkového pudingu Creme Ole (vyšlehává se za studena)
rostlinné mléko
vanilkový cukr nebo hnědý s vanilkou)
rum
vanilka
2 x kokosové mléko Albert (nebo jiná značka, která jde dobře vyšlehat)
pomeranče (na jednu osobu počítejte nejméně jeden velký, pro jistotu však počítejte 1,5 - 2 na osobu)
vanilka
máta na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Kokosová mléka dejte nejméně na 5 hodin ztuhnout do ledničky, nejlépe je tam však nechte přes noc (nebo je tam ideálně dejte hned po přinesení z obchodu).

  2. Připravte korpus: troubu předehřejte na 180°C.

  3. Tuk vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte jogurt a opět prošlehejte.

  4. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte do ostatních ingrediencí.

  5. Přilévejte mléko, dokud nemáte tekuté, ale stále spíše hustší těsto (možná budete muset přidat ještě trochu mléka než množství uvedené v receptu).

  6. Vlijte do středního pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte asi 30 minut (záleží na velikosti formy, udělejte test špejlí). Nechte plně vychladnout.

  7. Co se týče krému, lehčí varianta je ta s pudingovým práškem. Dejte puding do mísy společně s trochou mléka, cukrem, rumem a vanilkou. Vyšlehávejte a dle chuti přidávejte rum či cukr, případně i mléko a pudingový prášek. Měli byste skončit s nejméně 1,5 - 2 hrnky řidčího krému, pořádně rumového a relativně sladkého (ostatní složky - korpus, šlehačka, pomeranče, příliš sladké nejsou).

  8. Pokud nechcete používat puding, můžete vyšlehat krém z lněného semínka. Semínka dejte do rendlíku spolu s 3 hrnky vody, přiveďte k varu, zmírněte a na mírném ohni vařte asi půl hodiny, dokud nemáte hustší gel (nebo sliz hehe). Ten přeceďte přes sítko, abyste se zbavili semínek a dejte dobře vychladit do lednice/mrazáku. Poté vyšlehejte do konzistence sněhu (trvá to asi 7-8 minut), přidejte ostatní ingredience (rum, cukr, příp. rostlinné mléko a koneckonců můžete pro barvu i trochu toho pudingového prášku) dle chuti. Získáte tak krém velmi podobný např. vinnému šodó.

  9. Na šlehačku vyndejte kokosová mléka z lednice, z dolní strany každé plechovky udělejte dvě díry a vylijte přebytečnou vodu. Otevřte plechovky a ztuhlou šlehačku dobře vyšlehejte spolu s trochou cukru a vanilky.

  10. Pomeranče oloupejte a nasegmentujte, tj. vyřežte dužinu z jednotlivých dílků a nakrájejte na menší kousky. Z cca tří pomerančů vymačkejte šťávu.

  11. Kompletace: Na dno mísy dejte kousky pomerančů. Pokryjte kusy vanilkového korpusu (nakrájejte či natrhejte ho na větší kousky), ty zalijte pomerančovou šťávou. Přelijte půlkou rumového krému a na ten navrstvěte půlkou šlehačky. Stejným způsobem udělejte druhé patro, ozdobte kousky pomerančů, mátou a vanilkou a podávejte (příp. pokud nebudete podávat ihned, nechte chladit v lednici).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!