Pomerančové sušenky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 250 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 2 lžíce pomerančové kůry
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 3 žloutky
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
- Náplň:
- domácí pomerančová marmeláda:
- 2 červené grepy
- 1 citron
- 1,7 kg pomerančů
- 50 ml rumu
- 500 g želírovacího cukru 2:1
Postup Pomerančové sušenky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny a měkké máslo. Propracujeme těsto a necháme v lednici hodinu odležet. Pak vyválíme plát a vykrajujeme větší kolečka, která klademe na plech s pečícím papírem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 st. dozlatova. Necháme vychladnout a slepíme domácí pomerančovou marmeládou.
Marmeláda: Z grepů, pomerančů a citronu vymačkáme šťávu, mělo by ji být 1 kg. Ze dvou dobře teplou vodou omytých pomerančů, pomocí škrabky na citrusovou kůru, naškrábeme (bez bílé části) kůru na tenké nudličky a přidáme je do šťávy. Promícháme s želírovacím cukrem a uvaříme. Během vaření sbíráme pěnu a vaříme minimálně 5 minut. Kápneme trochu na talířek a zkusíme jak želíruje. (Pokud je marmeláda stále řídká, přidáme lžičku kyseliny citronové.) Nakonec vmícháme rum. Naplníme skleničky a ihned uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a po pěti minutách obrátíme zpět.