Pomerančová bábovka se sirupem

Recepty, Moučníky

Suroviny

230 g tuku - Hery, nebo másla
200 g cukru krystalu
4 vejce
430 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
300 ml 100% pomerančové šťávy
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
špetka soli
Sirup:
120 g cukru krystalu
150 ml pomerančové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Změklý tuk s curem a žloutky ušleháme do pěny. Mouku, kypřící prášek,sůl a pomerančovou kůru smícháme a střídavě s pomerančovou šťávou vmícháváme do pěny.

  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do hmoty.

  3. Těsto dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme na 180°c přibližně 40 - 45 min.

  4. Pomerančovou šťávu a cukr za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, pak 5 min povaříme.

  5. Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme chvilku vychladnout, pak povrch propícháme špejlí a potřeme, nebo polijeme více než polovinou sirupu.

  6. Necháme ještě 10 min stát, pak vyklopíme, dáme na mřížku nad talíř a potřeme zbývajícím sirupem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!