Polníčkový salát s kuřecím gyrosem
Recepty, SalátySuroviny
- Na gyros:
- 500 g chlazeých kuřecích prsou (prsních řízků)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce koření gyros (fa Rojikovo koření)
- 1 lžička koření Pařížský pepř (fa Koření od Antonína)
- Na salát:
- 100 g čerstvého polníčku
- 1/2 limetky
- 4 lžíce olivového oleje Extra virgin
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 100-150 g sýru s modrou plísní uvnitř (např. Niva)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup Polníčkový salát s kuřecím gyrosem
Postup přípravy receptu
-
Den předem si připravíme maso, které pečlivě umyjeme, osušíme, zbavíme tuku a blanek a nakrájíme na nudličky. Dáme do mísy, přidáme olej, koření, pořádně promícháme a dáme uležet do lednice, ideálně přes noc.
V den D si opereme salát, necháme okapat a připravíme si zálivku tak, že prošleháme všechny suroviny k tomu určené, kromě Nivy.
Mezitím si ve woku rozpálíme kapku oleje a přihodíme maso. Zprudka restujeme cca 10 min., poté ztlumíme plamen a ještě chvíli necháme maso dojít. Ochutnáme a dle potřeby dosolíme.
Podáváme s dresingem z řeckého jogurtu, ochuceného např. česnekem a bylinkovou solí, nemusí být, ale s ním je to o moc lepší.
Až těsně před podáváním si připravíme salát. Jednoduše tak, že na polníček nalijeme zálivku a zlehka, nejlépe rukama nebo dvěma vidličkami načechráme.
Na talíř nainstalujeme salát, poházíme na kostky nakrájenou Nivou, nahoru položíme maso... hotovo. Pro větší jedlíky můžeme připravit např. hranolky, já chlapům udělala bramborové vlnky v troubě.