Polévka ze zelené čočky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 hrnek zelené čočky
- 1 plechovka loupaných krájených rajčat
- 2 lžíce oleje (kokosový, olivový apod.)
- 2-3 mrkve (podle velikosti)
- 2 řapíky celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 2 kostky zeleninového bujónu Natur
- 1 lžička červené kari pasty
- 1 lžička drceného římského kmínu
- půl lžičky kurkumy
- pepř
- sůl
Postup Polévka ze zelené čočky
Postup přípravy receptu
-
Přebereme a na sítku propláchneme čočku, necháme okapat. Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na oleji zpěníme nasekanou cibuli a po chvilce přidáme i česnek, zázvor a kmín, kurkumu i pastu. Za stálého míchání necháme rozvonět.
Přidáme zeleninu, čočku, promícháme a zalijeme asi 1,5 l vody. Vložíme zeleninový bujón bez přidaných konzervantů a vaříme cca 15 minut. Přidáme konzervovaná krájená rajčata (v létě můžeme dát čerstvá, zralá) a ještě krátce povaříme.
Nezapomeneme na pepř, který je jednou z nejsnazších cest, jak podpořit vstřebávání důležitého kurkuminu. Podle chuti můžeme přidat sůl. Na talíři posypeme pažitkou, petrželkou, libečkem apod.