Polévka z velkých fazolí
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g velkých čerstvě vyloupaných různobarevných fazolí
- 1 velká cibule
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- 1 velká brambora
- 1 kostka zeleninového bujonu
- máslo
- sůl
- pepř
- majoránka
- 2 stroužky česneku
- nové koření
- bobkový list
Postup Polévka z velkých fazolí
Postup přípravy receptu
-
Velké fazole propláchneme a v hrnci si rozpustíme asi 150 g másla.
Na jemno nakrájenou cibuli společně s nasekaným česnekem orestujeme na rozpuštěném másle ke kterému přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a petržel.
K orestované kořenové zelenině přidáme v 2 bobkové listy a 6 kuliček nového koření.
Velkou bramboru oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, tak aby velké fazole zůstali dominantní surovinou této polévky.
Zalijeme horkou vodou, ve které jsme nechali rozpustit kostku zeleninového bujónu a přidáme propláchnuté velké fazole. Vaříme do změknutí fazolí, což u čerstvých netrvá tak dlouho jako u sušených. Nerozvařte velké fazole – moment skousnutí výborných velkých fazolí by byl nenávratně pryč a to by byla opravdu škoda.
Po změknutí fazolí dochutíme solí, mletým pepřem a hrstí majoránky.
Pokud máme potřebu zahustit, můžeme přidat trochu instantní světlé jíšky.