Polévka z velkých fazolí

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g velkých čerstvě vyloupaných různobarevných fazolí
1 velká cibule
1 menší mrkev
1 menší petržel
1 velká brambora
1 kostka zeleninového bujonu
máslo
sůl
pepř
majoránka
2 stroužky česneku
nové koření
bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Velké fazole propláchneme a v hrnci si rozpustíme asi 150 g másla.

  2. Na jemno nakrájenou cibuli společně s nasekaným česnekem orestujeme na rozpuštěném másle ke kterému přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a petržel.

  3. K orestované kořenové zelenině přidáme v 2 bobkové listy a 6 kuliček nového koření.

  4. Velkou bramboru oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, tak aby velké fazole zůstali dominantní surovinou této polévky.

  5. Zalijeme horkou vodou, ve které jsme nechali rozpustit kostku zeleninového bujónu a přidáme propláchnuté velké fazole. Vaříme do změknutí fazolí, což u čerstvých netrvá tak dlouho jako u sušených. Nerozvařte velké fazole – moment skousnutí výborných velkých fazolí by byl nenávratně pryč a to by byla opravdu škoda.

  6. Po změknutí fazolí dochutíme solí, mletým pepřem a hrstí majoránky.

  7. Pokud máme potřebu zahustit, můžeme přidat trochu instantní světlé jíšky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!