Polévka z pečeného patizonu
Recepty, PolévkySuroviny
- 1-2 patizony podle velikosti, na barvě nezáleží
- 1 větší palice česneku
- 1 větší brambora
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 pomeranč v bio kvalitě nebo pečlivě omytý
- olivový olej
- čerstvý tymián
- 1 lžička jemného kari
- sůl
- pepř
- 2 lžíce kysané smetany
- na ozdobu tučný jogurt
Postup Polévka z pečeného patizonu
Postup přípravy receptu
-
Patizon rozkrájejte na přibližně centimetrové plátky. Pokud máte patizony mladé, je kůže patizonu měkká a nemusíte je loupat. Pokud máte větší kousek, tak je oloupejte.
Nakrájený patizon položte na plech pokrytý pečícím papírem, přidejte také nevyloupaný česne, palici pouze rozdělte na menší části.
Vše osolte a posypte tymiánem a bohatě zastříkněte olivovým olejem.
Takto připravený patizon dejte péct do trouby rozehřáté na 140 stupňů na dvě hodiny.
Po dvou hodinách orestujte v hrnci na olivovém oleji cibuli, brambory a mrkev nakrájené na kostky.
Z patizonu oberte tymián a česnek vymáčkněte ze slupek.
Patizon i česnek přidejte k zelenině do hrnce a zasypte lžičkou kari.
Přidejte jemně strouhanou kůru z poloviny pomeranče a šťávu z celého Vše zalijte přibližně litrem vody, osolte dle chuti a vařte doměkka.
Uvařenou polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte kysanou smetanu.
Polévku podávejte se lžící kysané smetany a doplňte třeba krutony.