Polévka z pečeného celeru
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 středně velký bulvový celer
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce oleje
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- 1 cibule
- 1 větší brambor
- zeleninový vývar (voda)
- sůl
- pepř
- lahůdkové droždí
- smetana na vaření (nemusí být)
Postup Polévka z pečeného celeru
Postup přípravy receptu
-
Celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Stroužky česneku můžeme oloupat - ale nemusíme. Kostičky celeru a česnek smícháme se dvěma lžícemi oleje a bylinkami. Dáme nepřikryté pomalu péct - trvá to asi hodinu, než je měkký a zlatavý.
V hrnci na trošce oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené brambory, upečený celer s česnekem, zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Necháme trochu zchladnout a ponorným mixerem rozmixujeme. Dochutíme solí a lahůdkovým droždím, na zjemnění můžeme přidat smetanu.
Podávat můžeme s toustovými krutony, já dala celerové a mrkvové chipsy.