Polévané linecké cukroví
Recepty, CukrovíSuroviny
- TĚSTO:
- 100 g másla nebo margarínu nakrájeného na kousky
- tuk na vymazání plechu
- 150 g prosáté hladké mouky
- 25 g prosáté kukuřičné mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička mandlové či vanilkové tresti
- NA OZDOBENÍ:
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky vody
- pár kapek růžového potravinářského barviva
- cukrářské zdobení
Postup Polévané linecké cukroví
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte dva plechy. Do mísy vložte máslo či margarín, mouku a kukuřičnou mouku. Máslo v mouce prsty důkladně rozdrobte, až vznikne jemná drobenka.
Přidejte krupicový cukr a mandlovou či vanilkovou esenci a vypracujte tuhé těsto. Zabalte je do potravinové fólie a uložte asi na 10 minut do mrazničky.
Těsto vyválejte na 5 mm silný plát a vykrajujte z něj různé tvary, např. hvězdičky, srdíčka či malá kolečka.
Vykrájené tvary položte na plech a pečte 10 minut, nebo dokud cukroví nezezlátne. Pomocí stěrky přesuňte cukroví z plechu na mřížku a nechte je vychladnout.
Mezitím smíchejte moučkový cukr se dvěma lžičkami vody a vytvořte hustou polevu. Polovinu smíchejte s potravinářským barvivem, abyste získali růžovou polevu. Druhá polovina polevy bude bílá. Každý kousek cukroví potřete trochou polevy.
Navrch cukroví ozdobte cukrovým sypáním či kytičkami. Hotové cukroví můžete podávat ihned nebo skladovat ve vzduchotěsné nádobě.