Pohankové risoto

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 hrnek pohanky nebo kroupy
1,3 hrnku horkého vývaru
hrst (strouhané) Gran Moravia
Na ozdobu:
pepř
případně sůl (záleží, zda a jak moc vývar solíte)
cibulka
česnek
řapíkatý celer
brokolice
růžičková kapusta
špenát
mrkev
zelené fazolky
květák
houby
čerstvá paprika
slanina

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce s poklicí nasypu pohanku, zaliji ji horkým vývarem, přikryji poklicí, zabalím do utěrky a schovám na 20 minut pod peřinu.

  2. Než je pohanka hotová, obvykle si na pánvi připravím nějakou zeleninu, nebo osmahnu slaninu. Má oblíbená kombinace je nadrobno nakrájená cibule, trocha česneku na plátky, růžičky brokolice a pokrájená růžičková kapusta.

  3. Občas přidávám papriku, občas mrkev. Jindy dávám květák a zelené fazolky, jindy jen samotné houby na slanině. Jakákoli kombinace je skvělá.

  4. Když je pohanka hotová, dám ji nad mírný plamen asi na minutu prohřát (ne vařit). Pokud je tekutiny moc, trochu sliji, ale ne všechnu. Vypnu sporák a vmíchám do ní strouhanou Gran Moravii.

  5. Ta se naváže na tekutinu a utvoří tak s pohankou hezkou konzistenci, jakou mívá správné italské risoto. Pak už jen přimíchám připravenou zeleninu, jindy jsem přidala pesto z medvědího česneku, klasické bazalkové pesto je taky skvělé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!