Pohankové risoto
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 hrnek pohanky nebo kroupy
- 1,3 hrnku horkého vývaru
- hrst (strouhané) Gran Moravia
- Na ozdobu:
- pepř
- případně sůl (záleží, zda a jak moc vývar solíte)
- cibulka
- česnek
- řapíkatý celer
- brokolice
- růžičková kapusta
- špenát
- mrkev
- zelené fazolky
- květák
- houby
- čerstvá paprika
- slanina
Postup Pohankové risoto
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce s poklicí nasypu pohanku, zaliji ji horkým vývarem, přikryji poklicí, zabalím do utěrky a schovám na 20 minut pod peřinu.
Než je pohanka hotová, obvykle si na pánvi připravím nějakou zeleninu, nebo osmahnu slaninu. Má oblíbená kombinace je nadrobno nakrájená cibule, trocha česneku na plátky, růžičky brokolice a pokrájená růžičková kapusta.
Občas přidávám papriku, občas mrkev. Jindy dávám květák a zelené fazolky, jindy jen samotné houby na slanině. Jakákoli kombinace je skvělá.
Když je pohanka hotová, dám ji nad mírný plamen asi na minutu prohřát (ne vařit). Pokud je tekutiny moc, trochu sliji, ale ne všechnu. Vypnu sporák a vmíchám do ní strouhanou Gran Moravii.
Ta se naváže na tekutinu a utvoří tak s pohankou hezkou konzistenci, jakou mívá správné italské risoto. Pak už jen přimíchám připravenou zeleninu, jindy jsem přidala pesto z medvědího česneku, klasické bazalkové pesto je taky skvělé.