Plitvický štrúdl

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
500 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce krupicového cukru
špetka soli
150 g zakysané smetany (bílý jogurt)
1 vejce
100 ml oleje
200 ml mléka
MAKOVÁ NÁPLŇ:
300 g máku (mletého)
150 ml mléka
150 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
50 g rozinek (namočených v rumu)
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
250 g tvarohu (měkkého)
1 vejce
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
50 g sušených brusinek (namočených v rumu)
2 lžíce krupice
NA DOHOTOVENÍ:
olej (na potření)
voda (na potření)
moučkový cukr (na posypání)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte náplně: mletý mák zalijte mlékem a vařte do zhoustnutí. Po odstavení vmíchejte oba druhy cukru a rozinky. Zvlášť vymíchejte tvaroh s vejcem a cukrem. Dále přijdete nabobtnalé brusinky a krupicí náplň zahustěte.

  2. Mouku promíchejte s droždím, práškem do pečiva, cukrem a solí, přidejte zakysku“, vejce, olej a vlažným mlékem dle potřeby zadělejte vláčné těsto. Pod utěrkou či folií je nechte vykynout a vypracujte z něj na pomoučněném válu obdélníkový plát, který pomyslně rozdělíte na 4 pruhy (viz postup).

  3. Do středních dvou naložte pomocí sáčku makovou nádivku (vynechte mezi pruhy rozestup) a vše překlopte jedním volným bokem. Hranou dlaně zvýrazněte uprostřed prohlubeň (žlábek), vyplňte ji tvarohovou náplní a vše překryjte z druhé strany zbylým volným těstem.

  4. Okraj plátu založte pod nohavici, celou přeložte na plech s papírem a povrch potřete olejem a pak vodou. Po dokynutí závin upečte při 180°C dorůžova (cca 20 až 30 minut). Zchladlý poprašte moučkovým cukrem.

  5. NÁŠ TIP: Věděli jste, že těsto s přídavkem zakysané smetany či bílého jogurtu lépe a také rychleji kyne? V tomto případě se vylehčuje sušeným droždím a trochou kypřicího prášku do pečiva navrch, takže na konci vašeho snažení bude úžasně nadýchaná buchta.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!