Plitvický štrúdl
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 150 g zakysané smetany (bílý jogurt)
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 200 ml mléka
- MAKOVÁ NÁPLŇ:
- 300 g máku (mletého)
- 150 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 50 g rozinek (namočených v rumu)
- TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
- 250 g tvarohu (měkkého)
- 1 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g sušených brusinek (namočených v rumu)
- 2 lžíce krupice
- NA DOHOTOVENÍ:
- olej (na potření)
- voda (na potření)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup Plitvický štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte náplně: mletý mák zalijte mlékem a vařte do zhoustnutí. Po odstavení vmíchejte oba druhy cukru a rozinky. Zvlášť vymíchejte tvaroh s vejcem a cukrem. Dále přijdete nabobtnalé brusinky a krupicí náplň zahustěte.
Mouku promíchejte s droždím, práškem do pečiva, cukrem a solí, přidejte zakysku“, vejce, olej a vlažným mlékem dle potřeby zadělejte vláčné těsto. Pod utěrkou či folií je nechte vykynout a vypracujte z něj na pomoučněném válu obdélníkový plát, který pomyslně rozdělíte na 4 pruhy (viz postup).
Do středních dvou naložte pomocí sáčku makovou nádivku (vynechte mezi pruhy rozestup) a vše překlopte jedním volným bokem. Hranou dlaně zvýrazněte uprostřed prohlubeň (žlábek), vyplňte ji tvarohovou náplní a vše překryjte z druhé strany zbylým volným těstem.
Okraj plátu založte pod nohavici, celou přeložte na plech s papírem a povrch potřete olejem a pak vodou. Po dokynutí závin upečte při 180°C dorůžova (cca 20 až 30 minut). Zchladlý poprašte moučkovým cukrem.
NÁŠ TIP: Věděli jste, že těsto s přídavkem zakysané smetany či bílého jogurtu lépe a také rychleji kyne? V tomto případě se vylehčuje sušeným droždím a trochou kypřicího prášku do pečiva navrch, takže na konci vašeho snažení bude úžasně nadýchaná buchta.