Plíčky na smetaně (pajšl)
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 1,5 kg vepřové plíce
- srdíčko
- ledvinky(vnitřnosti)
- sůl
- koření divočina
- 150 g cibule
- 150 g máslo
- 200 g kořenová zelenina
- 300 ml mléko
- 1 ks citron
- 4 polévkové lžíce octa
- 2 polévkové lžíce cukru
- 2 - 3 polévkové lžíce hořčice
- 200 ml smetany 12%
Postup Plíčky na smetaně (pajšl)
Postup přípravy receptu
-
Očištěné plíce a vnitřnosti namočíme ve studené vodě aspoň na 1 hodinu. Já nechávám přes noc a pokud dávám ledvinku, rozkrojenou namočím do mléka v jiné misce. Pak vše dobře propereme ve vlažné vodě, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme, okořeníme, přidáme část oloupané cibule a vaříme pod pokličkou do měkka.
Vařené plíce a vnitřnosti vyndáme a ponoříme do studené vody. Po schlazení zbavíme zbytků, co se nám nelíbí a nakrájíme na slabé plátky.
Na rozpuštěném másle zpěníme cibuli a zeleninu nakrájenou na malé kousky (můžeme nastrouhat na hrubém struhadle), zaprášíme moukou a osmahneme do růžova.
Pak zeleninu zalijeme vývarem z plíček, dobře rozšleháme, přidáme mléko, necháme přejít varem.
Přidáme citron nakrájený na slabé plátky, ocet, cukr, hořčici a omáčku ještě vaříme za občasného promíchání asi čtvrt hodinky.
Provařenou omáčku přecedíme na nakrájené plíčky, ještě asi 10 minut povaříme s masem a zjemníme smetanou. Podáváme s houskovým knedlíkem.