Plíčky na smetaně (pajšl)

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

1,5 kg vepřové plíce
srdíčko
ledvinky(vnitřnosti)
sůl
koření divočina
150 g cibule
150 g máslo
200 g kořenová zelenina
300 ml mléko
1 ks citron
4 polévkové lžíce octa
2 polévkové lžíce cukru
2 - 3 polévkové lžíce hořčice
200 ml smetany 12%

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné plíce a vnitřnosti namočíme ve studené vodě aspoň na 1 hodinu. Já nechávám přes noc a pokud dávám ledvinku, rozkrojenou namočím do mléka v jiné misce. Pak vše dobře propereme ve vlažné vodě, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme, okořeníme, přidáme část oloupané cibule a vaříme pod pokličkou do měkka.

  2. Vařené plíce a vnitřnosti vyndáme a ponoříme do studené vody. Po schlazení zbavíme zbytků, co se nám nelíbí a nakrájíme na slabé plátky.

  3. Na rozpuštěném másle zpěníme cibuli a zeleninu nakrájenou na malé kousky (můžeme nastrouhat na hrubém struhadle), zaprášíme moukou a osmahneme do růžova.

  4. Pak zeleninu zalijeme vývarem z plíček, dobře rozšleháme, přidáme mléko, necháme přejít varem.

  5. Přidáme citron nakrájený na slabé plátky, ocet, cukr, hořčici a omáčku ještě vaříme za občasného promíchání asi čtvrt hodinky.

  6. Provařenou omáčku přecedíme na nakrájené plíčky, ještě asi 10 minut povaříme s masem a zjemníme smetanou. Podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!