Pizza Grande Rusticana
Recepty, PizzySuroviny
- 1 čerstvá paprika
- 6 zralých rajčat
- 3 stroužky česneku
- hrnek vývaru
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku mléka
- hrnek teplé vody
- 1/2 sáčku sušeného droždí
- žampiony nebo hříbky
- tvrdý sýr - (parmezán, gouda, eidam dle libosti)
- olivový olej
- salám
- gorgonzola může být i niva
- 2 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- lžička cukru
- 150 g kuřecích řízků
- 100 g mletého masa
- oregano
- bazalka
- barevný pepř
- 1 středně velká cibulka
- 50 g oliv
Postup Pizza Grande Rusticana
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, mléka, cukru, droždí, 1 vejce, vody a 2 až 3 lžic olivového oleje zaděláme kynuté těsto - žádná věda, jde o klasické kynuté těsto - necháme na teple vykynout. Pizza z obrázku je dělána z celého pytlíku sušeného droždí, ale moc nakynulo těsto, tak opatrně, nebo radši rozdělte na dvě části.
Polpa di pomodoro: Na jemno nakrájenou cibulku osmahneme dozlatova na olivovém oleji s česnekem nakrájeným na tenoučké plátky. Potom přidáme spařená, oloupaná a na malé kousky nakrájená rajčátka. Vše okořeníme dle chuti a zalejeme hrnkem vývaru (já použil hovězí). Přidáme asi jednu lžíci cukru a smažíme dokud se rajčátka nerozvaří. Polpa by měla být hustší, tak přebytečnou tekutinu vysmažte. Občas přidávám do základu i mletou červenou papriku, ale je to na vás. Není to originál recept, ale na pizzu se skvěle hodí.
Pizza: Vykynuté těsto rozprostřeme na pečící papír potřený olivovým olejem a navrch nasypeme asi 300g strouhaného tvrdého sýra dle vlastní volby. Na sýr naskládáme salámek, který máte rádi. Osobně používám prosciuto crudo nebo originál anglickou slaninu, ale můžete dát to, co je zrovna doma. Navrch naskládáme na drobné kousky nakrájené kuřecí prso a ochucené mleté maso (sůl, koření a pepř). Znovu posypeme trochou strouhaného sýra a navrch dáme ještě rozdrobenou nivu či gorgonzolu (ta se blbě drolí). Potom je na řadě paprika, žampiony, olivy nakrájené na půlky a celé se to zaleje vajíčkem rozmíchaným ve smetaně a okořeněným solí a pepřem.
Pizzu pečeme pouze na roštu v rozehřáté troubě při 210°C asi 20 až 25 minut.
Vypadá to možná trochu složitě, ale nic na tom není a za 2 hodiny máte pizzu pro 4-6 lidí.