Piškotový dortový korpus
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 200 gramů hladké mouky
- 180 gramů moučkového cukru
- 1 lžíce oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- mouka a tuk na vymazání a posypání formy
Postup Piškotový dortový korpus
Postup přípravy receptu
-
Pečlivě oddělíme žloutky od bílků tak, aby se do bílků nedostal ani kousek žloutku. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Do směsi zašleháme žloutky.
Poté přisypeme prosátou mouku, promíchanou s práškem do pečiva a jednu lžíci oleje. Vše pečlivě rozmícháme na dokonale hladké polotekuté těsto.
To nalijeme do pečlivě vymazané a moukou vysypané formy, mírně odhrneme k okrajům od středu a formu vložíme do trouby, rozehřáté na cca 170°C. Po přibližně 0,5 hodině by dortový korpus měl být hotov.
Před vypnutím trouby ještě uděláme zkoušku špejli - píchneme do korpusu a pokud se na ni nenalepilo těsto, vše je v pořádku. Troubu vypneme, otevřeme a po přibližně 15-i minutách dort vyndáme - pozor, nebouchejme s ním.
Když je možno na formu pohodlně sáhnout, korpus vyndáme, aby se nezapařil. Připravíme dortík podle chuti a nálady. A nebo zbaštíme jen tak.