Pikantní plátky z vepřové kýty
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové kýty
- 4 hranolky špeku na prošpikování
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- půl lžičky Koření 5 vůní
- půl lžičky koření tandoori masala
- 100 g nakládaných krájených žampionů
- 150 ml červeného vína Merlot
- 300 ml vývaru z kostí
- 1 lžička cukru dle potřeby
- chilli
- k podávání nať cibulky, petrželky aj.
Postup Pikantní plátky z vepřové kýty
Postup přípravy receptu
-
Hranolky špeku dáme na malou chvilku do mrazáku ztuhnout a očištěné maso pak prošpikujeme pomocí špikovací jehly nebo do otvorů naříznutých tenkým nožem. Maso nakrájíme na 4 silné plátky, lehce osolíme a opepříme. V rozpálené pánvi na sádle a oleji plátky z obou stran prudce opečeme a vyndáme na talířek.
Do výpeku dáme osmahnout nasekanou cibuli a když začne zlátnout přidáme česnek. Promícháme, podlijeme polovinou vína a necháme odpařit, vrátíme maso do pánve, posypeme kořením tandoori masala a pěti vůní (domácí nebo koupené). Podlijeme zbylým vínem, necháme odpařit alkohol a za občasného podlévání vývarem dusíme pod pokličkou do změknutí masa.
Přidáme scezené žampiony a dle potřeby můžeme zahustit lžičkou solamylu rozmíchaným ve lžíci vody. Záleží na tom, kolik potřebujeme omáčky. Necháme přejít varem a podle chuti přidáme cukr, sůl nebo chilli. Podáváme nejlépe s rýží, posypané nasekanou natí cibulky.