Pikantní králičí nebo kuřecí řízky

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 naporcovaný králík (nebo kuře)
trojobal (hladká mouka, vajíčko, strouhanka)
olej na smažení
Na kořeněnou směs:
2 stroužky česneku
1 větší cibule
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kari koření
1 a 1/2 lžíce octa
1 lžíce oleje
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do oleje přimícháme prolisovaný nebo utřený česnek, nastrouhanou cibuli, ocet, koření, sůl a dobře promícháme. Jednotlivé díly králíka (ale může to být i kuře) potřeme touto směsí a necháme uležet do druhého dne. Koření můžeme i změnit podle své chuti. Druhý den pak obalujeme a smažíme jako normální řízek v trojobalu.

  2. K tomu podáváme hranolky s tatarskou omáčkou nebo vařené brambory a zeleninový salát.

  3. Pokud máme obavy, že se nám králík (nebo kuře) na pánvi dost nepropeče, naskládáme usmažené porce do nádoby, třeba do kastrolu, pečlivě zakryjeme přiléhavou pokličkou nebo dobře utěsněným alobalem a dáme na půl až třičtvrtě hodiny do trouby vyhřáté na 90-100ºC. Důležité jsou dvě věci: 1) Dobře zakrytá nádoba, ve které řízky v troubě dopékáme, jinak se maso vysuší! 2) Použité nádobí – nejen např. kastrol ale i poklička nesmí mít ucha nebo úchyty z plastu, pozor na to! Takto dokončuji i vepřové řízky, ale na ty ještě na každý rozetřu kousínek másla, pod řízky dávám pařáček, aby neležely v loužičce tuku. Ten odkapaný tuk lze použít na pokropení brambor, z větší části je to máslo jen s troškou oleje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!