Pikantní kančí krkovička

Recepty, Jiné maso

Suroviny

600 g kančí maso (vykostěná krkovička)
koření Divočina
trochu oleje na potření a proložení masa
150 g špeku
1 větší cibule
1 větší mrkev
200 g kloboučků hlívy ústřičné
1/2 KL drceného kmínu
1 PL rybízové marmelády
1 PL plnotučné hořčice
1 kostka zeleninového bujonu
nastrouhaná citronová kůra (z 1/2 dobře očistěného citronu)
2 PL sušených brusinek
1 PL hladké mouky
2 dcl smetany(měla jsem 30%)

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme.

  2. Z každé strany mírně posypeme kořením Divočina, pokapeme olejem, maso navrstvíme do mísy na sebe a necháme nejlépe přes noc uležet.

  3. V hrnci osmažíme do zlatova na kostičky nakrájenou slaninu, tu odebereme bokem a na puštěném tuku zprudka po obou stranách opečeme plátky masa (opékáme vždy po jednom kusu, jinak pustí šťávu a začnou se dusit) Opečené maso dáme stranou a na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, na půlkolečka nakrájenou mrkev, podlijeme 4,5 dl horké vody, rozdrobíme bujon, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, rybízovou marmeládu, hořčici, vložíme opečené maso a pod tlakem dusíme 15 minut.

  4. Mezitím si očistíme a na větší kousky nakrájíme kloboučky hlívy a na pánvici na troše tuku a drceném kmínu 10 minut orestujeme.

  5. Hrnec necháme vychladnout, přidáme orestovanou hlívu, 1 PL brusinek, trochu osmažené slaniny, přilijeme 1 dl vody, hrnec znova uzavřeme a pod tlakem na mírném ohni vaříme 20 minut.

  6. Vypneme, ochladíme, maso dáme bokem, šťávu přecedíme do jiného hrnce, přidáme polovinu uvařené zeleniny a ponorným mixerem rozmixujeme. Kdo bude chtít omáčku tmavší a nezahuštěnou, nechá tak, jinak si rozmícháme ve 2 dl smetany 1 PL hladké mouky, kterou za stálého míchání vlijeme do vroucí omáčky a necháme 10 minut provařit.

  7. Pak přidáme maso s hlívou a zbytkem zeleniny, necháme prohřát a na talíři můžeme posypat zbytkem osmažené slaniny a brusinkami.

  8. Podávala jsem s bylinkovými noky - viz v poznámce, které se k tomuto pokrmu výborně hodily.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!