Pikantní dušená plec s jablky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové plece
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 cibule
- 2 jablka
- 1 červená paprika
- 2,5 dl bílého vína
- 1 lžíce zeleninové směsi Harissa
- 3 dl masového vývaru
- olej
- sůl
- pepř
Postup Pikantní dušená plec s jablky
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec nakrájíme na kostky.
Sojovou omáčku smícháme s olejem (2 lžíce), pepřem (1 lžička), tymiánem (1 lžička) a solí.
Poté maso potřeme směsí oleje a koření a dáme uležet do chladna na cca 24 hodin.
Nakrájené cibule na kostičky orestujeme na pánvi a přidáme maso, které zprudka orestujeme, aby se nám hezky zatáhlo, a opékáme prudce cca 5 minut. Maso přendáme do hrnce, ve kterém se bude dusit. Přidáme víno a dusíme.
Mezitím si oloupeme a nakrájíme po zbavení jadřince dvě větší jablka na kostičky, červenou papriku na tenké kratší proužky a přidáme k masu, které se již dusí.
Po 30 minutách, kdy se zredukuje obsah šťávy, přilijeme 3 dl vývaru a lehce dle potřeby osolíme. Jakmile je maso měkké a kostičky jablka rozvařené a šťáva tím pádem lehce zahuštěná, přidáme 1 lžíci zeleninové směsi Harissa a již necháme jen provařit cca 3 minuty. Nezahušťujeme, to zas nás udělalo jablko. Vhodná příloha je vařený brambor, rýže ale i čerstvý chléb.