Pětková roláda čokoládová
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec (vel. L)
- 5 pol. lžic cukru
- 5 pol. lžic horké vody
- 5 pol. lžic oleje
- 1 sáček čokoládového pudinku
- 1 vrchovatá pol. lžíce kakaa
- polohrubá mouka k doplnění pudinku a kakaa - více v postupu
- špetka soli
- Náplň (i na potření):
- 2 kelímky smetany po 200 g
- 2 pol. lžíce solamylu
- 1 tabulka čokolády (100 g)
- 1 pol. lžíce kakaa
- 1 pol. lžíce cukru
- 15 dkg másla
- cukr moučka podle chuti na utření másla
Postup Pětková roláda čokoládová
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na náplň, kromě másla a moučkového cukru, svaříme na hustý krém. Necháme vychladnout, občas promícháme.
Celá vejce ušleháme ve vodní lázni, postupně přidáme po lžících cukr, horkou vodu a olej. Přidáváme až do rozšlehaných vajec se špetkou soli.
Do odměrky nasypeme pudink a kakao, do 100 ml doplníme polohrubou mouku. Po částech prosejeme přes sítko a vmícháme do ušlehaných vajec.
Pečící papír lehce potřeme máslem a rozetřeme těsto. Dávka vyjde na plech 30 x 40 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C 8-10 minut. Po vytažení z trouby necháme 5 minut vychladnout. Pokud chceme roládu potírat krémem, srolujeme i s papírem. Když chceme nechat nepolitou a nepotřenou, překlopíme na nový papír nebo čistou utěrku. Papír, na kterém se pekla, sloupneme při rolování.
Utřeme máslo a cukr a zašleháme vychladlý krém. Vychladlou roládu rozvineme a potřeme. Na obrázku je vidět kousek jahody, dala jsem je pokrájené na náplň na polovinu rolády. Při smotávání opatrně sloupneme papír. Dále ozdobíme podle chuti.