Koprová omáčka s vejci
Recepty, OmáčkySuroviny
- 5 lžic hladké mouky
- 3 lžic oleje
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 3 lžíce přepuštěné máslo
- 500 ml hovězí vývar podle chuti
- ocet
- čerstvý kopr nebo sterilovaný
- mletý bílý pepř
- sůl
- cukr
Postup Koprová omáčka s vejci
Postup přípravy receptu
-
Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
Připravíme si vývar, ten by měl být horký.
V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje.
Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.
Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat.
Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, a pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. omáčku převaříme a přidáme kopr.
Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme cukrem a octem.