Koprová omáčka s vejci

Recepty, Omáčky

Suroviny

5 lžic hladké mouky
3 lžic oleje
500 ml plnotučného mléka
1 kelímek smetany ke šlehání
3 lžíce přepuštěné máslo
500 ml hovězí vývar podle chuti
ocet
čerstvý kopr nebo sterilovaný
mletý bílý pepř
sůl
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

  2. Připravíme si vývar, ten by měl být horký.

  3. V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje.

  4. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.

  5. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat.

  6. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, a pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. omáčku převaříme a přidáme kopr.

  7. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme cukrem a octem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!