Pestrý zeleninový kotlík
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 lžíce oleje
- 30 g másla
- 2 šalotky na půlkolečka
- 3-4 stroužky česneku na plátky
- 100 g žampionů
- 1 pevné větší rajče (nebo pár cherry)
- 1 malá cuketa na půlkolečka
- 1 žlutá nebo červená paprika
- 10 cm pórku
- 80-100 g moravského uzeného
- ½ dl kuřecího vývaru nebo vody
- barevný pepř z mlýnku
- špetička mletého kmínu
- špetka koření gyros
- sůl
Postup Pestrý zeleninový kotlík
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience předem očistíme a pokrájíme. Na pánev dáme máslo s olejem, přisypeme šalotku, osmahneme, ztlumíme teplotu, přidáme plátky česneku a ještě malou chvíli spolu opékáme.
Přidáme žampiony, cuketu a papriku, podlijeme malým množstvím vývaru, promícháme a dusíme pár minut, přidáme na nudličky pokrájenou uzeninu, opět promícháme a přidáme na kousky pokrájené rajče a na kolečka nakrájený pórek. Mezi dušením okořeníme, kdo má domáci vegetu, může ji přidat na začátku dušení, aby pokrm dobře ochutila.
Podáváme s chlebem, pečivem, s rýží, jak komu chutná. Může se přidat i jiná zelenina, hrášek, zrna kukuřice, řapíkatý celer, lilek apod., ale tvrdou zeleninu s dlouhou dobou přípravy (mrkev, bulvový celer, petržel, květák aj.) v tomto receptu nepoužíváme. Kdo má zelené bylinky, může je podle chuti též použít.