Perníkové chaloupky a jiné tvary

Recepty, Moučníky

Suroviny

70 dkg hladké mouky OO
25 dkg moučkového cukru
2 lžičky jedlé sody
4 celá vejce
10 dkg medu
4 lžíce mléka
3 lžičky koření do perníku (anýz, badyán, skořice, hřebíček)
Na zdobení:
bílek
moučkový cukr
Na potření perníčků:
1 vajíčko
1 lžička cukru
1 lžíce silné uvařené studené rozpustné kávy

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme tuk, do vlažného přidáme mléko a med, sypké ingredience, důkladně promíchame, přidáme vajíčka, tuk s mlékem a medem a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu odpočinout.

  2. Pak vyválíme placku asi 3 mm a vykrajujeme díly na chaloupku (vykrajovátko se dá koupit).

  3. Z tohoto těsta dělám i jiné tvary. Nejdříve vše upeču, vezmu 1 vajíčko, do kterého dám cukr a kávu, zamíchám (neměla by tam být pěna), perníky natřu mašlovačkou a ještě je dám asi na 5 minut do trouby uschnout (50-60C°).

  4. Perníčky jsou krásně lesklé a mají pěknou barvu.

  5. Zdobím polevou z bílků a cukru, která se musí třít, ne šlehat!!!! Ředím cit. šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!