Perníkové chaloupky a jiné tvary
Recepty, MoučníkySuroviny
- 70 dkg hladké mouky OO
- 25 dkg moučkového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 4 celá vejce
- 10 dkg medu
- 4 lžíce mléka
- 3 lžičky koření do perníku (anýz, badyán, skořice, hřebíček)
- Na zdobení:
- bílek
- moučkový cukr
- Na potření perníčků:
- 1 vajíčko
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce silné uvařené studené rozpustné kávy
Postup Perníkové chaloupky a jiné tvary
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejeme tuk, do vlažného přidáme mléko a med, sypké ingredience, důkladně promíchame, přidáme vajíčka, tuk s mlékem a medem a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu odpočinout.
Pak vyválíme placku asi 3 mm a vykrajujeme díly na chaloupku (vykrajovátko se dá koupit).
Z tohoto těsta dělám i jiné tvary. Nejdříve vše upeču, vezmu 1 vajíčko, do kterého dám cukr a kávu, zamíchám (neměla by tam být pěna), perníky natřu mašlovačkou a ještě je dám asi na 5 minut do trouby uschnout (50-60C°).
Perníčky jsou krásně lesklé a mají pěknou barvu.
Zdobím polevou z bílků a cukru, která se musí třít, ne šlehat!!!! Ředím cit. šťávou.