Perník s ovocem paní hajné ze „Šlajfu“
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hrubá mouka
- 120 g hladká mouka
- 1 balení vanilkový puding
- 150 g moučkový cukr
- 3 lžíce cukr krystal
- 1 lžíce kakao
- 1 sáček prášek do perníku
- 1 sáček prášek do pečiva
- 1 dcl zakysaná smetana
- 2 dcl plnotučné mléko
- 1 dcl slunečnicový olej
- 1/2 dcl citrónová šťáva
- 1 ks vejce
- Vložka:
- 0,5 kg ovoce (čerstvé nebo kompotované)
- 100% tuk
- hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup Perník s ovocem paní hajné ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny sesypu do mísy a dobře promísím.
Pak do mísy přidám ostatní tekuté přísady. Vše řádně promíchám (nejlépe ručním mixérem).
Do tukem vymazané a moukou vysypané formy vliji třetinu vymíchaného těsta. Do této vrstvy vpravím ½ množství ovoce nakrájené na menší kousky. Ovoce posypu krystalovým cukrem (Nemusí se! - My rádi sladké). Pak naliji další vrstvu těsta a postup opakuji. Zbytek těsta na povrchu upravím tak, aby ovoce nevykukovalo. Počet vrstev záleží na druhu formy, chuti, vkusu, kreativitě, fantazii atd., stačí úplně i jedna vrstva.
Naplněnou formu vložím do trouby vyhřáté na 200 °C a peču 25 minut (dle výšky formy), kontroluji špejlí.
Když se těsto nelepí je hotovo. Hotový perník přesunu na podnos a po vychladnutí podávám posypané moučkovým cukrem.