Pečené kuře, plněné kysaným zelím
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- cca 1300 g kuřete
- 700 g kysané zelí (velká sklenice)
- 100 g klobásy, nejlépe pálivé (maďarská)
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule (větší)
- 3 stroužky česneku
- sůl
- koření na pečené kuře
- zbylý lák ze zelí
- voda (nebo černé pivo na podlití)
Postup Pečené kuře, plněné kysaným zelím
Postup přípravy receptu
-
Zelí vyjmeme ze sklenice, trochu je zbavíme nálevu, ten si schováme (nevyždímat, opravdu jen trochu,jinak by bylo zelí suché).
Polovinu klobásky si nakrájíme na drobné kousky, promícháme se zelím společně s půlkou drobně nakrájené cibule. Pokud je zelí opravdu hodně kyselé, přisladíme.
To vše nacpeme do omytého a očištěného kuřete, sepneme, nebo zašijeme.
Vložíme na pekáč společně s druhou polovinou klobásky, nakrájené na kolečka, slaninou na špalíčky, cibulí na měsíčky, česnekem.
Zalijeme nálevem ze zelí, který jsme případně přisladili (já ho nechávám tak jak je), dolijeme vodou, popřípadě černým pivem, osolíme a dáme koření na pečené kuře.
Při pečení podle potřeby podléváme.
Pečeme přikryté na cca 180°C asi 1,1/2,až 2 hodiny, pak odkryjeme, přidáme teplotu a dopečeme do křupavé kůrčičky.
Podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky.