Pečené knedlíky

Recepty, Přílohy

Suroviny

3 starší rohlíky
80 g másla
80 g pórku nebo lahůdkové cibulky
2 větší vejce
150 ml mléka
sůl, cca půl lžičky
muškátový květ dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Starší rohlíky pokrájíme na kostičky a nasucho opečeme na pánvi lehce dozlatova. Po částečném zchladnutí je přesypeme do mísy.

  2. Drobně pokrájený pórek na kolečka, nejlépe zelenější část nebo lahůdkovou cibulku i s částí zelené natě osmažíme na rozpuštěném másle dosklovata, ke konci přidáme rozvonět i špetku muškátového květu.

  3. Pórkovou směs i s máslem přendáme k rohlíkům, pokropíme mlékem, osolíme a promícháme. Necháme 5 minut odstát. Vmícháme žloutky, vyšlehaný sníh z bílků a vytvoříme 4 - 6 kulatých knedlíků, které dáme do máslem nebo sádlem vymazaného pekáčku.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dle velikosti knedlíků 15 - 20 minut dozlatova nebo v remosce, 4 knedlíky 25 - 30 minut, taktéž dozlatova.

  5. Dle chuti můžeme do knedlíků přidat nasekanou plocholistou petrželku nebo libeček, nastrouhaný česnek, pepř, osmaženou anglickou slaninu... To vše dle chuti a podle toho, k čemu budeme knedlíky podávat.

  6. Knedlíky podáváme jako přílohu k pečenému vepřovému masu, huse, kachně... a na talíř přidáváme například i dušené zelí, řepu, špenát... Podávat lze i ke gulášům, omáčkám...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!