Pečená voňavá jehnečí kýta
Recepty, Jiné masoSuroviny
- jehněčí kýta(měla jsem horní polovinu)
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu, 6 stroužků česneku pokrájaného na klínky
- 3 bobkové listy
- sůl
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 balíčku celého černého pepře
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- 500 ml silného domácího masového vývaru
- 250 ml kvalitního suchého bílého vína (použila jsem Rislink vlašský
- olej
- 3 středně velké cibule pozdlouhlého tvaru
- brambory
- Na dekoraci:
- rajčata plátky
- salátové okurky uhoriek
Postup Pečená voňavá jehnečí kýta
Postup přípravy receptu
-
Jahňacie stehno husto prešpikujeme cesnakom, presolíme a potrieme zmesou oleja s drveným kmínom a citronovou šťavou.
Obalíme ho v na hrubo rozdrvenom čiernom korení, ktoré sme rozdrvili pomocou valčeka na doske.
Obalené stehno dáme do pekáča a odložíme na 24 hodín do chladničky.
Marinované stehno vyberieme na podnos a v pekáči rozpálime olej, do ktorého vrátime stehno, podlejeme horúcim vývarom a vložíme na 15 minút do trúby vyhriatej na 230 stupňov na spodný rošt. Potom znížime teplotu na 170/180 stupňov, pridáme bobkové listy, vetvičky rozmarínu, pečieme za častého prelievania vypečenou šťavou a podlievania vývarom a vínom.
Asi 30 minút pred koncom pridáme cibuľu, prekrojenú na polovicu, zemiaky, pokrájané na krížalky a dopečieme.
Trúbu vypneme s stehno necháme odpočinúť v trúbe ešte 20 minút, aby jahňacina nevychladla a aby sme ju mohli nakrájať.
Jahňacie stehno vyberieme na podnos, obložíme pečenou cibuľou a pečenými zemiakmi.
Dekorujeme plátkami paradajok a šalátovej uhorky. Podávame horúce.