Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Maso:
- 1 Kg vepřové plece
- 250 g špeku
- olej
- koření na vepřové maso (Koření avokádo“)
- majoránka
- mletý kmín
- červená paprika
- Sůl
- pepř
- Slejšky:
- Mouka
- 1000 g vařených brambor
- asi 300 g hrubé mouky
- 1 velké vejce nebo 2 malá
- sůl
- 800 ml studené vody
- 2000 ml vroucí vody
- zelí nebo okurky
- petržel
Postup Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Postup přípravy receptu
-
Maso prošpikujeme. Poté potřeme olejem a nasypeme na něj koření (množství majoránky, pečených mas, kmínu a červené papriky asi 2 špetky). Pekáč vymažeme olejem a vložíme do něj maso. Pečeme asi 2 hodiny při teplotě 250°C. Asi v polovině pečení maso nakrájíme na 6 plátků a přilejeme k němu 250 ml vody. Za častého polévání necháme dopéct. Podáváme se slejškami a zelím.
Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den dopředu. Jako studené je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme. Do důlku, který uděláme uprostřed rozklepneme vejce a posypeme částí mouky a ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat slejšky. Těsto rozdělíme na dvě nebo tři části. Mezi tím si připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Poté si na prkénko dáme mouku a začneme dělat malé válečky (na délku asi 7 cm a tloušťku 3 cm). Válečky musí být asi jako malé šišky. Mezitím si připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Když se začne vařit, dáváme po několika várkách do hrnce připravené slejšky, které vaříme 15-30 minut. Místo se zelím můžeme slejšky a plec také podávat s okurkou. Na ozdobu dáme na maso, na slejšky petržel