Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Maso:
1 Kg vepřové plece
250 g špeku
olej
koření na vepřové maso (Koření avokádo“)
majoránka
mletý kmín
červená paprika
Sůl
pepř
Slejšky:
Mouka
1000 g vařených brambor
asi 300 g hrubé mouky
1 velké vejce nebo 2 malá
sůl
800 ml studené vody
2000 ml vroucí vody
zelí nebo okurky
petržel

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme. Poté potřeme olejem a nasypeme na něj koření (množství majoránky, pečených mas, kmínu a červené papriky asi 2 špetky). Pekáč vymažeme olejem a vložíme do něj maso. Pečeme asi 2 hodiny při teplotě 250°C. Asi v polovině pečení maso nakrájíme na 6 plátků a přilejeme k němu 250 ml vody. Za častého polévání necháme dopéct. Podáváme se slejškami a zelím.

  2. Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den dopředu. Jako studené je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme. Do důlku, který uděláme uprostřed rozklepneme vejce a posypeme částí mouky a ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat slejšky. Těsto rozdělíme na dvě nebo tři části. Mezi tím si připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Poté si na prkénko dáme mouku a začneme dělat malé válečky (na délku asi 7 cm a tloušťku 3 cm). Válečky musí být asi jako malé šišky. Mezitím si připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Když se začne vařit, dáváme po několika várkách do hrnce připravené slejšky, které vaříme 15-30 minut. Místo se zelím můžeme slejšky a plec také podávat s okurkou. Na ozdobu dáme na maso, na slejšky petržel


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!